3 Вересня, 2020

Коментарів немає

Ні для кого не секрет, що здоров’я зубів, як і організму людини в цілому, в першу чергу, залежить від того, що саме ми вживаємо. При цьому всі ми розуміємо, що навіть здорові і корисні продукти харчування можуть по-різному впливати на колір і якість зубної емалі. Тому давайте зупинимося на ТОП-10 продуктах харчування, які найбільше сприяють зміні кольору емалі, надаючи їй сіруватий і жовтуватий колір.

Сучасна медицина постійно в пошуку рішення проблеми неідеально білих зубів. Серед методів відбілювання найбільш поширені – це професійні чистки, вініри і власне відбілювання. Кількість бажаючих вдатися до цих послуг зростає з кожним днем.

ЧОМУ ЗУБИ жовтіють?

Прикра жовтизна зубів, це, на жаль, не тільки результат прямого фарбування. Основною причиною втрати зубами білизни – мікроби, які живуть в ротовій порожнині. «Доїдаючи» залишки їжі, вони активно виділяють кислоту, яка роз’їдає зубну емаль, тим самим виснажуючи її захисний шар і оголюючи пори, в яких і затримуються фарбувальні пігменти їжі і напоїв. В результаті чого починає проявлятися внутрішня речовина зуба, так званий жовтий дентин.

Всі продукти харчування містять пігментовані молекули – хромогени, які агресивно «в’їдаються» в пори зубної емалі. Чим інтенсивніше колір продуктів – тим вище ризик фарбування зубів.

Формуючи свій раціон харчування, слід звертати увагу не тільки на їх колір, але і на рівень кислотності. Чим вища кислотність їжі, тим більша ймовірність пігментації зубів. Навіть при відсутності інтенсивних барвників кислі страви і напої можуть спровокувати появу плям на емалі.

Отже, ТОП-10 ПРОДУКТІВ, ОКРАШІЮЩІЕ ЗУБИ

№1 КАВА. Саме цей популярний напій очолює список харчових барвників, завдяки яким в стоматології з’явилася послуга відбілювання зубів. Кава – справжній ворог зубної емалі через високий вміст важких вуглеводів, какао-масла і цукру, а також його кислотообразующих властивостей.

№2 ЧАЙ. Чорний чай не менш шкідливий для зубів, ніж кава. Всі сорти чаю по-своєму негативно впливають на зуби. У ньому міститься велика кількість танінів (дубильних речовин), які сприяють утворенню нальоту на зубній емалі. Ці речовини можуть викликати зміну кольору зубів. Цікаво, що в каві їх зміст нижче. Таким чином, серед цих двох напоїв саме чай є більш небезпечним для зубів.

Чорний чай не тільки сильніше інших забарвлює емаль, а й вимиває кальцій із зубів;

Зелений чай можна вживати у великих кількостях, так як він руйнує зубну емаль.

Фруктові суміші мають високу кислотність і шкодять кольором емалі;

№3 ВИНО. Відомо, що червоне вино в невеликих дозах приносить користь для здоров’я і зміцнює ясна і допомагає позбутися від запальних захворювань, проте насичений колір і вміст дубильних речовин може погано відбитися на стані Ваших зубів.

Біле вино. Вплив білого вина виявилося ще гірше. У 2009 році американські вчені прийшли до висновку, що цей напій може викликати зміну кольору зубів. Це відбувається через те, що в ньому містяться таніни (група фенольних сполук рослинного походження) і кислоти, що підвищують сприйнятливість емалі до перепаду температур і сприяють утворенню мікротріщинок.

№4. СОЛОДКІ НАТУРАЛЬНІ і газовані напої самі по собі містять натуральні і хімічні барвники, які разом з лимонною кислотою і цукром і содою як ніщо інше руйнує зуби.

№5. БУРЯК – органічний вбивця білизни зубів. Концентрація хромогенів в буряках зашкалює, тому після вживання її в їжу, бажано почистити зуби.

№6. ЦУКЕРКИ, жуйки і ФРУКТОВИЙ ЛІД – класичний шкідливі продукти для зубів, від яких слід взагалі відмовитися, щоб зберегти ідеальну посмішку. Ті ж штучні барвники та цукор суттєво прискорять процес руйнування емалі і зажадають відвідування стоматолога в найближчому майбутньому.

№7. ФРУКТИ ТА ЯГОДИ.

Фрукти з високим вмістом кислот і вуглеводів – це з одного боку корисно, але з іншого також небезпечно негативного впливу на емаль. Ананаси, банани, фініки, виноград, інжир, зелений горошок і солодкі сорти яблук також не сприяють зміцненню емалі.

Поєднання натуральних кольорів ягід і великої кількості цукру в них може стати причиною жовтизни зубів. Ягоди приклеюються до зубної емалі, створюючи специфічну плівку. Слід обмежити вживання вишні, чорниці, журавлини, лохини, малини і ожини, і в якості профілактики після вживання чистити зуби.

ПРИПРАВИ, оцет і СОУСИ краще використовувати світлих відтінків.

№8. Карр. Особливу небезпеку становить улюблена багатьма індійська спеція Каррі. Незважаючи на свій смак і насичений аромат, ця спеція несе загрозу для зубів. У каррі міститься сильний пігмент, який може забарвити зуби в жовтий колір. Для заправки страв слід вибирати світлі варіанти соусів, наприклад, рисовий оцет або лимонний сік.

№9. Кетчупи та томатна паста – смачна і особливо актуальна приправа в весняно-літній період шашликів і барбекю, але навряд чи любителям активного відпочинку на-віч “руда посмішка». Соуси на томатній основі забарвлюють зуби через свого яскраво-червоного кольору і високий вміст кислот в помідорах.

№10. Соєвий соус

Однією з головних причин зміни кольору зубів є темні рідини – на першому місці рейтингу стоїть соєвий соус, в якому міститься пігмент, який приклеюється до зубів і призводить до появи плям.